U bent hier

Unexchangeable

Men beweert dat je nergens verhoudingsgewijs zoveel kunstverzamelaars vindt als in België. Daarom is het opmerkelijk dat uit dit potentieel nauwelijks samenwerkingen tussen openbare musea en de vele privéverzamelingen ontstaan.

Men beweert dat je nergens verhoudingsgewijs zoveel kunstverzamelaars vindt als in België. Daarom is het opmerkelijk dat uit dit potentieel nauwelijks samenwerkingen tussen openbare musea en de vele privéverzamelingen ontstaan. Zoals het voorheen andere maatschappelijke discussiepunten onbevooroordeeld behandelde, gaat WIELS – zijn reputatie getrouw – dit tegelijk tot onderwerp en materiaal maken van een groepstentoonstelling, met als titel Unexchangeable (Niet inruilbaar).

Unexchangeable: 73 kunstwerken uit 32 Belgische privécollecties in een uitzonderlijke museale accrochage in WIELS van 19.04.2018 tot 12.08.2018.

The value of an artwork cannot be reduced to its price

In deze tentoonstelling wordt aan de hand van een selectie kunsthistorische, museale werken van de jaren 80 en 90 uit Belgische privéverzamelingen, gefocust op de waarde van een kunstwerk. In de aanloop naar de globale omwentelingen rond 1989 werkten kunstenaars uit de VS en Europa aan het loskoppelen en onderscheiden van verschillende vormen en interpretaties van waarde, daar waar de producten consumptielogica stelde dat een kunstwerk gereduceerd kan worden tot zijn marktprijs. Deze uitzonderlijke aantrekkingskracht stond in die jaren van ontluikende virtuele simulaties centraal in het denken over een unieke en paradoxale eigenheid van een kunstobject. Bij kunstverzamelaars en kunstliefhebbers staan de dimensies van waarde zoals visuele smaak, de intellectuele prikkel, de zinnelijke appreciatie en de sociale distinctie voorop. Deze tentoonstelling vertelt aan de hand van werken uit privécollecties dit scharniermoment in de kunstgeschiedenis, waarin kunstenaars onder begrippen als simulacrum, simulatie en waarde, sleutelden aan het paradigma van het unieke karakter van het kunstwerk.

 

19/04/2018 tot 12/08/2018