U bent hier

Soort van tovenaars - Prijsbeesten in de kinderpoëzie

Kinderpoëzie alleen maar voor kinderen? Nee, hoor! In veel gedichten zit een laagje van subtiele humor en ironie voor volwassenen, en ook de illustratoren verstopten grappige details en zijverhalen voor jong en oud in hun tekeningen.

Oelewappers en Labbekakken, opgelet! Vergeten woorden veranderen in spannende dieren in de gedichten en tekeningen van Jaap Robben en Benjamin Leroy. Alledaagse onderwerpen en groeipijnen krijgen en humoristisch sausje bij taalgoochelaar Edward van de Vendel. Aan een wand vol magneetpoëzie en aan de speciaal ontworpen ‘tovertafel’ kan jong en oud als een echte dichter goochelen met woorden in alle maten en vormen, woorden die echt bestaan of gewoon lekker verzonnen. Via doe-opdrachten maken kinderen spelenderwijs kennis met dichters, illustratoren en hun werk. Groepen kunnen hun bezoek combineren met een workshop poëzie schrijven. Wie braaf is, krijgt een cajoleer en een ulevel. Maar: Aterlingen niet toegelaten!

Gek of grappig, kort of lang. Gedichten doen dromen, lachen en filosoferen, zoals in de muzikale poëzie van Hans en Monique Hagen. Of ze bieden hapklare brokjes troost, bijvoorbeeld bij Bette Westera die ontroert met grote thema’s op luchtige wijze. Zoals dichter Jaap Robben zegt: “Alles kan in kinderpoëzie.” Met schilderachtige prenten erbij waan je je even in een andere wereld. Die wereld wordt werkelijkheid in Hasselt. Villa Verbeelding en het Poëziecentrum houden er een tentoonstelling met de mooiste gedichten van de laureaten van de Gouden Poëziemedaille en met betoverende illustraties.

Kinderpoëzie alleen maar voor kinderen? Nee, hoor! In veel gedichten zit een laagje van subtiele humor en ironie voor volwassenen, en ook de illustratoren verstopten grappige details en zijverhalen voor jong en oud in hun tekeningen. De zwierige illustraties van Mattias De Leeuw vormen een woordeloos prentenboek op zich. En met de prenten van Charlotte Dematons is niet alleen de kijker lang zoet: soms schildert Charlotte met een penseel met maar één haartje! Sylvia Weve experimenteert dan weer met technieken en sferen.

29/10/2017 tot 31/03/2018