U bent hier

Omtrent De Saedeleer

‘Omtrent de Saedeleer’ biedt een overzicht - in vogelvlucht - van de landschapsschilderkunst in onze gewesten van de 16de tot 19de eeuw.

'Omtrent De Saedeleer' biedt een overzicht - in vogelvlucht - van de landschapsschilderkunst in onze gewesten van de 16de tot 19de eeuw. Centraal in de tentoonstelling staan verschillende originele, ongekende werken van De Saedeleer uit privébezit.

Aan de hand van originele grafiek (gravures, etsen) van bekende en onbekende kunstenaars merk je hoe het landschap zich gaandeweg ontwikkelde van achtergrond tot een zelfstandig genre. Je ziet grafiek van W. Hollar, J. Sadeler, P. Bril, H. Hondius, M. Bril, I. Luyckx, P. Galle, I. Calaert, Tobias Verhaecht, A. Genoels, L. Van Uden, Hollar, d’Arthois, de Passe, Elsheimer, A. Waterloo, Van Uden naar Rubens, Le Bas naar J. Breughel…
Schilderijen en tekeningen: Van Uden, Rubens, Andreas Schelfhout, Emile Puttaert, Frans Courtens…

Deze werken worden aangevuld met een overzicht van grafisch werk (etsen, kleuretsen, grafiek) naar werk van Valerius De Saedeleer. Deze etsen werden dikwijls in nauwe samenwerking met de landschapsschilder gemaakt door bevriende kunstenaars (De Cooman, Apol, Hebbelinck) en treffen mooi de essentie van het werk van De Saedeleer.

Aandacht aan de uitgave ‘Vingt Poèmes’ van Emile Verhaeren, geïllustreerd door 20 etsen door Roger Hebbelinck naar werk van De Saedeleer. De ruime archiefcollectie van De Saedeleer komt aan bod: originele briefwisseling met etsers en kunstcritici, het uitgebreide dossier van de herbegraving van De Saedeleer in Aalst in 1943…

De invloed van De Saedeleer op latere landschapsschilders wordt aangetoond met originele schilderijen van o.a. Karel Van der Meirsch, Albert Claeys, Frans De Coninck, Jules Delafortrie, Piet Gillis, Piet Lippens, Frans Pereboom, Leo Piron, Jan Van Malderen, Henri Van de Brouck, Maurits Van Saene….

03/03/2018 tot 22/07/2018
Geen archief items gevonden