U bent hier

Morgan Betz – Flies on milk, green eggs and ham

In de Projectenzaal van Gemeentemuseum Den Haag hangen twaalf nieuwe schilderijen dicht naast elkaar op een rij, als een fries. Grote doeken met kleurrijke, speelse afbeeldingen. Buiten verrast Betz met een driedimensionaal beeld in de vijver.

Een opgestoken duim, een venster met uitzicht op een regenboog, een houten tuinhek. Met een mengeling van Pop Art en comics schept Morgan Betz (Amsterdam, 1974) een heel eigen beeldtaal waarin kunstgeschiedenis als High Art en comics en beeldreclames als Low art onder een hoedje spelen. In de Projectenzaal van Gemeentemuseum Den Haag hangen twaalf nieuwe schilderijen dicht naast elkaar op een rij, als een fries. Grote doeken met kleurrijke, speelse afbeeldingen. Buiten verrast Betz met een driedimensionaal beeld in de vijver.

Betz is een dagdromer en tekent en schildert wat hij op zijn netvlies krijgt. Maar niet alles dat hem voor de voeten loopt is een potentieel schilderij. Aan de beslissing er een werk van te maken gaat een lang proces vooraf van wikken en wegen, van zoeken en kijken, naar beelden die potentie hebben en beelden die hemzelf interesseren. 

De tentoonstellingstitel is ontleend aan Green eggs & Ham, een favoriet kinderboek van Betz uit 1960, van de Amerikaanse schrijver ‘Dr. Seuss’. Flies on milk verwijst naar een regel uit een gedicht van de Franse Middeleeuwse dichter Francois Villon. Maar net als bij de beeldmotieven waarvan Betz zich bedient geldt hier ook dat in de keuze en de combinatie de oorsprong niet meer ter zake doet. De tentoonstelling wordt de arena waarin vliegen, groene eieren en ham hun weldadige werk doen.

De Amerikaans-Nederlandse Morgan Betz groeide op in Nederland en woonde in Amsterdam, New York en Tokyo. Hij studeerde aan de Gerrit Rietveld Academie en De Ateliers in Amsterdam. Sinds 2008 heeft hij zijn atelier in Berlijn.

03/02/2018 tot 03/06/2018