U bent hier

Learning from documenta

Learning from documenta blikt terug op basis van een subjectieve greep uit documenta 14, de verzameling van S.M.A.K. en andere bronnen die helpen inzicht te bieden in “onze” complexe, globale wereld.

Documenta wordt al sinds 1955 beschouwd als “de moeder” aller tentoonstellingen. Het is één van de weinige tentoonstellingen die de nodige tijd én ruimte wordt gegund om een immens groot project op poten te zetten dat zich op die manier afzijdig kán houden van de kunstmarkt.  

In die vijf jaar wordt een enorm kennisreservoir opgebouwd waarvan “de sector” sowieso geacht wordt iets te kunnen leren. Echter, tijden van versnelling alsook het jaar na jaar cumulerend aanbod aan biënnales en vooral Art Fairs maken dat de vele opgedane kennis snel opdroogt, terwijl het volgende grote project zich al aandient. Zo vergaat het ook documenta: de biënnales verdringen zich en het vele researchwerk wordt snel vergeten.

 

Learning from documenta 

In Learning from Documenta blikken we terug op documenta 14 die al eindigt midden september 2017. Wat kunnen we van documenta 14 leren? Er zijn de kunstenaars en hun werk, de publicaties, de kritiek, het discours als vinger op de pols. Learning from documenta blikt terug op basis van een subjectieve greep uit documenta 14, de verzameling van S.M.A.K. en andere bronnen die helpen inzicht te bieden in “onze” complexe, globale wereld. 

De ontdubbeling van de actuele d14 wordt doorgetrokken naar Learning from documenta: met Molenbeek worden twee bescheiden antennes opgezet: één in de publiek erg zichtbare, ruime garage van Galerie Paul Kusseneers in Molenbeek en één in én bij Brass'Art - de pop-upruimte op het Gemeenteplein in Molenbeek.  

Ook al omdat wij structureel met S.M.A.K. samenwerken, is er een relatie met documenta: wijlen directeur Jan Hoet realiseerde documenta 9 in Kassel in 1992, de enige Belg die deze eer mocht waarnemen. Ook hieraan wordt aandacht besteed, puttend uit de rijke archieven van S.M.A.K.

 

Met o.m.:  Maria-Magdalena Campos-Pons, Aboubakar Fofana, Hans Haacke, Hiwa K, David Lamelas, les gens d'Uterpan, Jonas Mekas, Eva Stefani, Bing Wang, Lois Weinberger

27/10/2017 tot 13/12/2017
Geen archief items gevonden
Geen gerelateerde tentoonstellingen gevonden