U bent hier

Josef Koudelka - Invasion Prague 68

Naar aanleiding van de vijftigste verjaardag van de invasie van Praag door de Sovjettanks in 1968 verwelkomt de Botanique deze zomer een van de levende legendes van de hedendaagse fotografie.

Met de medewerking van het Tsjechisch Centrum van Brussel, Magnum Photos en Aperture.

Naar aanleiding van de vijftigste verjaardag van de invasie van Praag door de Sovjettanks in 1968 verwelkomt de Botanique deze zomer een van de levende legendes van de hedendaagse fotografie. Josef Koudelka (°1938, Moravia, Tsjechië, woont en werkt in Parijs) is de auteur van meerdere reeksen die vandaag een cultstatus hebben verworven. Dankzij zijn zwarte afdrukken, zijn strakke beeldinstellingen en zijn scherpe oog is hij onbetwistbaar één van de vaders van de humanistische fotografie. Vanaf 1971 was hij verbonden met het Agentschap Magnum en met Invasion Prague 1968 leverde hij het meeste journalistieke werk van zijn carrière. De bliksemsnelle militaire interventie van de sovjets in de straten van Praag in 1968, die de Tsjechische geschiedenis ingrijpend beïnvloedde, veranderde doorheen de lens van Koudelka in een universeel symbool van verzet. De beelden werden aanvankelijk anoniem gepubliceerd en hebben sindsdien de hele wereld afgereisd.

In 1968 is Koudelka dertig. Hij heeft net zijn studies als luchtvaartingenieur opgegeven om zich aan de fotografie te wijden. Tot dan is zijn werk vooral gewijd aan het theater en aan de zigeuners. Wanneer hij net is teruggekeerd van Roemenië, waar hij zigeuners is gaan fotograferen, wordt Praag ingenomen door de troepen van het Warschaupact. Hij is tegelijk waarnemer en deelnemer, en legt beelden vast van de tanks in de stad en van de bevolking die zich ertegen verzet. Hoewel ook andere fotografen deze episode toen hebben vastgelegd, is hij de enige die de essentie ervan met zoveel kracht en intensiteit heeft vertaald.

Zijn mythische beelden worden al snel symbolen van de strijd voor de vrijheid. Zonder dat hij ooit eerder nieuwsfoto’s had gemaakt, signeert Koudelka een reportage die zal uitgroeien tot een van de naoorlogse klassiekers. Hij werd opgemerkt door Elliott Erwitt die hem introduceerde bij het agentschap Magnum Photos. Zijn werk werd over de hele wereld verspreid en won talloze prestigieuze prijzen. Hij is echter verplicht om tot de jaren ’80 anoniem te blijven, ondanks deze internationale erkenning, om de veiligheid van zijn familie te beschermen. De beelden van de invasie van Praag verschijnen voor de eerste keer in Tsjechoslowakije in 1990, in het weekblad Respekt.

Deze tentoonstelling wordt georganiseerd in het kader van de Biënnale Summer of Photography.

Website Josef Koudelka

 

14/06/2018 tot 12/08/2018
Koningstraat
236
Brussel
Geen archief items gevonden