U bent hier

Jean Brusselmans

Zijn eigenwijze verwerping van elk -isme en elke school die aan hem werd toegedicht, maakte van Brusselmans een uitgesproken ‘kunstenaars kunstenaar’. Voor hedendaagse schilders heeft zijn verkenning van het beeldvlak nog altijd een inspirerende werking.

Wars van elke stroming die de kunst in de eerste helft van de twintigste eeuw beïnvloedde, bouwde de Belgische kunstenaar Jean Brusselmans (1884 – 1953) aan een eigenzinnig oeuvre. Een hoofdrol hierin was weggelegd voor het glooiende land en dorpse leven van Belgisch Brabant. Voor het eerst sinds lange tijd krijgt deze belangrijke kunstenaar in het Gemeentemuseum een volwaardige tentoonstelling buiten de Belgische landsgrenzen. Getoond worden zo’n veertig schilderijen met een focus op de jaren 1930 en 1940, waaronder een aantal onontdekte parels uit privécollecties.

Terwijl zijn directe tijdgenoten, onder wie Rik Wouters, Constant Permeke en Gustave De Smet, na de Eerste Wereldoorlog naam maakten als leiders van een nieuwe avant garde in de Belgische schilderkunst, bleef Brusselmans onder de radar. Zijn stugheid en zijn fysieke afstand tot de kunstwereld - hij woonde bijna een leven lang in het landelijke Dilbeek, een plaats ten westen van Brussel - staan succes in de weg. In de luwte - en in grote armoede - ontwikkelde Brusselmans zijn eigen stijl. Pas in de jaren 1940 kreeg hij voorzichtige erkenning, al bleef zijn werk bij het grote publiek relatief onbekend.

 

17/02/2018 tot 10/06/2018