U bent hier

El Anatsui - The Beginning and The End

Het hier gepresenteerde monumentale werk kan gelezen worden van rechts naar links. Waar de kunstenaar chaotische patronen integreert in de rechtse zijde van het werk, krijgen deze steeds meer structuur en orde naar de linkse zijde toe.

Als een kind van de hoopvolle jaren 1960 groeide El Anatsui (°1944) op in Ghana in een periode gekarakteriseerd door een diepe zoektocht naar sociale en persoonlijke identiteit, een zoektocht die een centraal thema geworden is doorheen zijn kunst. Hij onderzoekt zowel de erosie van traditie als het overleven en de overbrenging van deze traditie naar de toekomst. Anatsui refereert aan een traditioneel Afrikaans grafisch systeem dat werd gebruikt om patronen op Afrikaans textiel te maken, waarbij elk symbool een bijzondere betekenis heeft. Deze symbolen verwijzen vaak naar abstracte concepten zoals geloof of moed, of zijn een referentie naar spreekwoorden of aforismen.

De kunstenaar communiceert met herinneringen en traditie om zijn plaats als een individu in het hier en nu te definiëren. De meerderheid van Anatsui’s sculpturen zijn gemaakt van materialen die oorspronkelijk een andere functie hadden. Hoewel ze individueel van bescheiden aard zijn, worden de achtergelaten materialen die hij gebruikt groots in hun collectiviteit, net zoals onze individuele handelingen als consumenten en communicatoren ons toelaten deel te nemen aan een wereldgemeenschap.

Het hier gepresenteerde monumentale werk kan gelezen worden van rechts naar links. Waar de kunstenaar chaotische patronen integreert in de rechtse zijde van het werk, krijgen deze steeds meer structuur en orde naar de linkse zijde toe. Voor Anatsui representeert dit ‘the beginning and the end’.

19/12/2017 tot 16/12/2018
Geen archief items gevonden