U bent hier

From Belgium with light - De Belgen zien (bijna) het licht…

In de jaren tachtig vestigden zich in Vlaanderen, talrijke fabrikanten van professioneel verlichtingsmateriaal die in enkele jaren uitgroeiden tot internationale referenties !

Wat is er toch zo bijzonder aan de relatie die de Belgen met het licht hebben? Het is bekend dat een blauwe hemel een weinig voorkomend gegeven is bij ons. Het is ook bekend dat ons land het meest "verlichte" op de aardbol is, dankzij onze opvallende wegverlichting. Maar hebben de Belgen werkelijk het licht uitgevonden? Uiteraard niet: de ontdekking van het elektrisch licht is geen verdienste van ons Platte Land. Wij gebruiken het hier als voorwendsel om de aandacht te richten op een speciaal feit uit de geschiedenis van het design "made in Belgium".

Wij staren misschien vaak naar een betrokken hemel, maar toch is licht een domein waarin zowel de Belgische industrie als de Belgische ontwerpers uitblinken. Sinds begin jaren tachtig heeft de groei van bedrijven als Schréder en het creëren van merken als Light, Modular, Kréon, Wever&Ducré, Delta Light of Dark nieuwe kansen gegeven aan industriële ontwerpers en aan de Belgische expertise. In enkele jaren tijd werd lighting design “made in Belgium” een internationale referentie, wat het vandaag nog altijd is.


Met in hun bagage hun technische kennis op het gebied van van verlichting, gaan creatieve ontwerpers als Nathalie Dewez, Jos Devriendt, Alain Berteau, Sylvain Willenz of Frederik Delbart zich richten op een meer intieme en persoonlijke opvatting van licht, zonder toe te geven aan de verleidingen van het ornamentele.


Belgisch lighting design staat voor technische, performante verlichting, naast vernieuwende topprestaties, en wordt gekleurd door emoties wanneer bepaalde ontwerpers er zich op toeleggen.


Plaats: Magasin aux foins & Écuries

19/11/2017 tot 25/02/2018
Rue Sainte-Louise
82
7301 Hornu
Geen archief items gevonden