Tijdens Pieter Bruegels jubileumjaar – hij stierf 450 jaar geleden – viert men in BOZAR ‘de eeuw van Bruegel’ met een uitstekende tweeakter. Hoofdact is de monografische expo rond Bernard van Orley (ca. 1488-1541). Gelijktijdig loopt Prenten in de eeuw van Bruegel.
Het jaar 2019 staat in het teken van de schilder Pieter Bruegel en, meer algemeen, van het Brussel uit de 16de eeuw. De tentoonstelling die is opgebouwd rond didactische panelen, brengt hulde aan de Brusselse schilder Bernard van Orley.
Met de monografische tentoonstelling gewijd aan Bernard van Orley in BOZAR worden zijn werken verzameld op de plaats waar ze circa vijfhonderd jaar geleden ontstonden: Brussel. Curatoren Véronique Bücken (KMSKB) en Ingrid de Meûter (KMKG) geven deze belangrijke schilder en ontwerper van tapijten (eindelijk) de aandacht die hem toekomt.
Bernard Van Orley was een van de absolute spilfiguren van de renaissance in de Lage Landen . BOZAR en de grote Belgische instellingen slaan de handen in elkaar voor de allereerste belangrijke monografische tentoonstelling rond deze 16de -eeuwse kunstenaar.
Mechelen was vijftig jaar lang de geliefde verblijfplaats van Margareta van York, de weduwe van de laatste Bourgondische hertog Karel de Stoute, en van haar stiefkleindochter en metekind Margareta van Oostenrijk, weduwe van een Spaanse en een Franse prins en landvoogdes in naam van haar vader.
Dit themanummer van Openbaar Kunstbezit Vlaanderen verschijnt naar aanleiding van de vernieuwing van de zalen gewijd aan de sculptuur en sierkunsten van Middeleeuwen tot barok. De collectie bevindt zich in de Albert-Elisabethgalerij, die in 1930 werd in gebruik genomen.
Op 14 februari 1982 opende toenmalig gouverneur Cecil de Strycker het museum voor geld en geschiedenis van de Nationale Bank van België. Dat was zomaar niet in een plotse opwelling tot stand gekomen. Er was een vrij lange wordingsgeschiedenis aan voorafgegaan die begon in 1950 bij de herdenking van het eeuwfeest van de Bank.
In 1477 treedt aartshertog Maximiliaan van Oostenrijk (1459-1519) in het huwelijk met Maria van Bourgondië (+1482). Deze gebeurtenis verenigt het Habsburgse vorstenhuis met het Bourgondische hof en luidt voor de Zuidelijke Nederlanden een nieuw hoofdstuk in.
Altijd al heeft de mens veel met het dierenrijk te maken gehad. Soms is het dier zijn prooi, maar soms ziet het dier in hem een prooi en moet hij zich ertegen verweren. Hij heeft ingegrepen in de leefgewoonten van sommige diersoorten en heeft geleerd hoe van hun diensten gebruik te maken.