U bent hier

To the point

Het neo-impressionistische portret, 1886-1904, een verrassende tentoonstelling over het pointillisme dat een revolutie teweeg bracht in de schilderkunst.

Kent u het pointillisme?

ING Cultuurcentrum stelt u een tentoonstelling van het neo-impressionistische portret voor. Dit facet van het pointillisme, dat nooit eerder op die manier benaderd werd, leidt tot een verrassende en boeiende tentoonstelling over het pointillisme dat een revolutie teweeg bracht in de schilderkunst van het einde van de 19de eeuw.

Uitgaande van de kleur- en lichttheorieën, gaven de Franse schilders hun progressieve ideeën door aan hun Belgische collega's. Er ontstond een nieuwe schildertechniek die snel tot ontwikkeling kwam in België. 

 

De Belgische kunstenaars, met onder hen Henry Van de Velde, Georges Lemmen, George Morren, Théo Van Rysselberghe en William Jelley, tonen dan weer aan dat deze divisionistische kleurtechniek perfect bruikbaar is om intimistische, psychologische portretten te realiseren, met een grote diepgang en zoektocht naar helderheid.

Prominente figuren uit de Brusselse intellectuele en industriële kringen laten zich portretteren door neo-impressionistische kunstenaars, die op hun beurt gevraagd worden om deel te nemen aan literaire kringen, concerten en andere artistieke evenementen ... De neo-impressionistische ideeën vormen zo een inspiratie voor al deze vormen van culturele expressie.

 

Meesterwerken die ondermeer de invloed ondergingen van Geogres Seurat, de grondlegger van deze beweging, de Franse kunstenaars Paul Signac, Lucien Pissaro, Henri Edmond Cross, Maximilien Luce, Achille Laugé en de Belgische en internationale school met de protagonisten Henry Van de Velde, Georges Lemmen, George Morren en Théo Van Rysselberghe.

 

Ticket online

 

18/02/2014 tot 17/05/2014
Koningsplein
6
Brussel
Geen archief items gevonden
Geen gerelateerde tentoonstellingen gevonden