U bent hier

Nationaal Tabaksmuseum

Op 27 september 2014 heropende het vernieuwde Tabaksmuseum feestelijk de deuren.  Na een grondige inhoudelijke vernieuwing staat het museum 4 jaar lang voor een groot stuk in het teken van de herdenking van 100 jaar Groote Oorlog: 'No Smoke - No Soldier'.

Het museum wenst de onderschatte rol van tabak binnen de context van de Groote Oorlog uit de vergetelheid te halen en dit op een diepmenselijke manier binnen de setting van een vernieuwde museumopstelling die vier jaar behouden blijft. Een ruim deel van het museum brengt het verhaal van de soldaat en “syne toeback”. Het rookgedrag in oorlogstijden wordt universeel gebracht: alle partijen die in de strijd betrokken waren komen aan bod, net als hun voorwerpen die zo vele verhalen waard zijn. Alles in een serene sfeer en denkend aan de vele slachtoffers, gewonden, gebroken mensen. Dit gedeelte van het museum wordt geïllustreerd aan de hand van heel wat uniek materiaal, dat in andere musea niet of minder prominent aan bod komt. Het zijn vaak eenvoudige voorwerpen die elk op zich een verhaal vertellen en die via een originele presentatie iets meer betekenen dan gewoon een wegwerp- of gebruiksvoorwerp. Ze werden gebruikt, soms misbruikt, verklappen misschien wel wie de gebruiker was...

Roken, snuiven, pruimen en kauwen… Het zijn allemaal werkwoorden die toepasbaar zijn op tabak. En van tabak weten ze in Wervik en omstreken, sinds zowat 1650 de Belgische tabaksstreek bij uitstek, alles. In de dépendances ofte bijgebouwen van een bakstenen molen uit 1800 – hij is nog maalvaardig, zoals dat heet – belicht dit museum alle facetten van de tabakscultuur: de teelt van de plant, de arbeidsintensieve verwerking van de tabaksbladen en de manufactuur, gevolgd door het roken en zijn vele gedaanten en attributen, in allerlei vormen en formaten. Na de pijpengalerij laat het museum zien hoe tabak aan de man en de vrouw werd gebracht. Er is onder meer een vooroorlogse tabakswinkel ingericht. 

De Werviksche Tabak is wijd en zijd vermaard. En het grensgeval Wervik werd bijna vanzelfsprekend een paradijs voor ‘blauwers’ – het streekwoord voor ‘smokkelaars’ – van tabak.

Nationaal Tabaksmuseum

Open: 
Het museum kent wisselende openingsdagen en -uren in functie van de peiode van het jaar. Zie de website van het museum http://www.nationaaltabaksmuseum.be/
Gesloten: 
maandag
Prijs: 
€4,50
Korting: 
€3,50
Senioren (60+), Groepen > 15 personen - €2,00: Kinderen/jongeren (6-18 jaar)/Studenten - Inwoners Wervik: €1,00 (gratis toegang elke 1ste zondag van de maand)
Gratis: 
Kinderen (< 6 jaar), houders van: een leraren-, pers- of gidsenkaart, een paspoort van vzw Toeristische Attracties/365.be, een volle Museumpas van de Musea van de Leiestreek, leden van de vzw Vrienden van het Tabaksmuseum, begeleiders van bezoekers met een beperking, Wervikse scholen
Groepsbezoeken buiten de reguliere openingsuren zijn mogelijk doch enkel op afspraak.
Trein: 
Het station van Wervik ligt op de lijn Kortrijk-Ieper/Poperinge en bevindt zich op wandelafstand (+/- 1,3 km) van het museum.
Bus: 
Wervik maakt deel uit van belbusgebied n°48. Meer uitleg over hoe je een beroep kan doen op deze bus, vind je op de website van De Lijn. Een andere mogelijkheid is lijn 3 (Menen-Komen). Afstappen doe je af aan de halte ‘La Haute Planche’, die op ongeveer 750 meter van het museum ligt.
Koestraat
63
Wervik
Vlaanderen
+32 (0)56 95 24 25
+32 (0)56 95 24 35

Tentoonstellingen

MOMENTEEL GEEN TENTOONSTELLINGEN