U bent hier

Het Pand

Sinds 1991 is Het Pand het congres- en cultuurcentrum van de Universiteit Gent. Diverse museumcollecties hebben er onderdak. Regelmatig vinden er in Het Pand vieringen, recepties, doctoraatsverdedigingen en internationale congressen plaats. Ook Club Het Pand, een klasserestaurant en loungebar, is gehuisvest in dit prachtig gerestaureerde dominicanenklooster in het hart van de stad Gent.

In het Cultuur- en Congrescentrum Het Pand zijn vier musea gevestigd:

  • Museum voor de Geschiedenis van de Geneeskunde: In dit museum vindt u geneeskundige instrumenten uitgestald uit de Gallo-Romeinse oudheid en uit de 18e, 19e en 20 eeuw, en ook vele objecten in verband met de recente ontwikkeling van de geneeskunde.

  • Museum voor Etnografische VerzamelingenEtnische kunst verwijst naar de kunstvormen van niet-westerse culturen. De UGent concentreert zich op Afrika en Oceanië, maar ook Zuidoost-Azië, Noord-Amerika en Europa worden behandeld.

  • Museum voor Archeologische Verzamelingen: Dit museum huisvest Romeinse en Egyptische bronzen beelden en zegels, opgravingsvondsten uit de Bronstijd, een belangrijke collectie van Romeins en Grieks aardewerk en glaswerk, Etruskische potten, een collectie laat- en postmiddeleeuws aardewerk, enzovoort.

  • Imaginair Museum Dierick Jeroen Bosch: De collectie omvat kleurenfoto's op ware grootte van het oeuvre van kunstschilder Jeroen Bosch (1450-1516).

Voor meer info: Musea 

De Dominicanen in Gent hebben de andersdenkenden altijd hard aangepakt. Ze moesten onder meer drukwerk en rederijkersteksten controleren. Daarom spaarden de beeldenstormers het klooster niet. In 1566 hebben ze de handschriften en boeken allemaal in het water gegooid. Volgens getuigen zou men op de boeken over het water kunnen stappen hebben. Eind mei 1578 werden de kerken van de karmelieten en de dominicanen witgekalkt en omgevormd voor de calvenistische eredienst. Ze gebruiken het klooster als Latijnse school, een soort middelbare school, en een theologische school. Na de calvinistische republiek, bouwen de dominicanen hun klooster opnieuw op. Ze blijven in het Pand tot 1796. Toen werden ze verjaagd, na de opheffing van de kloosterorden.
Het Pand
9000 Gent
Onderbergen
1
Vlaanderen
Oost-Vlaanderen
+32 (0) 9 264 82 62
+32 (0) 9 264 83 93

Tentoonstellingen

MOMENTEEL GEEN TENTOONSTELLINGEN