U bent hier

Frans Masereel Centrum

Frans Masereel Centrum is een plek waar nationale en internationale artiesten, onderzoekers en grafisch ontwerpers verblijven, ontmoeten en experimenteren.

Frans Masereel Centrum (1972) biedt een werkplaats en residentie aan grafici, kunstenaars en critici die willen werken met diepdruk, hoogdruk, zeefdruk en lithografie, of die de positie van de grafiek in relatie tot andere beeldende kunsten willen onderzoeken. De nadruk ligt vooral op creatie en experiment in het atelier. Frans Masereel Centrum anno 2014 is een grafisch laboratorium waarin de mogelijkheden van grafische toepassingen onderzocht, verbreed, en geherformuleerd worden. Een platform voor het publiek, de kunstenaar en zijn werk.

De gebouwen liggen in de landelijke Antwerpse Kempen. De architect, Lou Jansen, ontwierp een open en bolvormig hoofdatelier, waarin men rustig kan werken. 


Omdat sinds 1972 elke kunstenaar na een verblijf in het Frans Masereel Centrum een kunstwerk afstaat, is onze collectie uitgegroeid tot een belangrijk archief voor grafiek. Een collectie van meer dan 20.000 stuks vindt onderdak in het centrum.


Frans Masereel Centrum organiseert allerhande grafische projecten zoals o.a. tentoonstellingen, open portfoliomomenten, print gerelateerde demonstraties, rondleidngen, enz. Hiermee wil het nieuwe grafische toepassingen stimuleren en andere, aan print gerelateerde media bevorderen.
Het curatorproject is een bijzonder project. Met een open oproep schrijven we curatoren aan om een grafische tentoonstelling te maken die experimenteert met de ontwerpstrategie├źn van de tentoonstelling zelf. Om dit curatorproject te realiseren gaat het Frans Masereel Centrum om de twee jaar een samenwerking aan met Z33.

 

Archief Openbaar Kunstbezit Vlaanderen:

Europalia in het MSK Gent - Masereel en China (OKV2009.6)

 

 

 

Open: 
ma - vrij (10.00u - 17.00u) en elk laatste weekend van de maand van 13u - 18u
Gesloten: 
op andere weekends en feestdagen 2017: 1 januari, 17 april, 1 mei, 25 mei, 5 juni, 11 juli, 21 juli, 15 augustus, 1 november, 2 november, 11 november, 15 november. Het Centrum is ook gesloten tijdens de eerste week van de kerstvakantie.
Een rondleiding door het atelier en de tentoonstellingsruimte is voor max. 15 personen, je betaalt 25 euro voor de gids. Rondleidingen zijn steeds op afspraak. Neem contact op met Isabelle Vanhoutte (isabelle.vanhoutte@cjsm.vlaanderen.be)
Trein: 
Turnhout of Geel
Bus: 
nummer 490 - 492 richting Kasterlee (halte Houtum)
Masereeldijk
5
Kasterlee
Vlaanderen
+32 (0)14 85 22 52

Tentoonstellingen

MOMENTEEL GEEN TENTOONSTELLINGEN