
De laatste grote overzichtstentoonstelling over de Wolfers-dynastie in het Museum Bellerive in Zürich dateert van 1993. Inmiddels is het onderzoek naar de familie en het bedrijf veel verder gevorderd. Werner Adriaenssens is medesamensteller van de nieuwe Wolfers-tentoonstelling in het Design Museum Gent.
MEER DAN PHILIPPE
Omstreeks 1900 was de naam van de firma Wolfers Frères uitgegroeid tot een internationaal begrip. Hij stond garant voor kwalitatief en esthetisch hoogstaand zilverwerk en juwelen. Meer nog, wanneer de journalisten schreven over een van de vennoten, Philippe Wolfers, dan werden zijn creaties overladen met superlatieven. Naam en faam dankte Wolfers Frères aan een uitgekiende bedrijfsstructuur waarbinnen de artistiek directeur Philippe Wolfers, die instond voor de creatie van het zilverwerk en de juwelen, zich kon profileren als een kunstenaar die een belangrijke plaats wist te verwerven op de Belgische kunstscène van het fin de siècle. Wegens zijn specifieke stijl wordt hij steevast in een adem genoemd met Victor Horta, Henry van de Velde, Paul Hankar en Gustave Serrurier-Bovy, allemaal namen die op het visitekaartje van de Belgische art nouveau prijken. Daarom wijdde het toenmalige Museum voor Sierkunst, nu Design Museum Gent, al in 1979 een belangrijke tentoonstelling aan het werk van Philippe Wolfers. De laatste grote overzichtstentoonstelling ging in 1993 door in het Museum Bellerive in Zürich. Meer dan een decennium later is het onderzoek, hoofdzakelijk gefundeerd op het nagelaten Wolfers-archief, veel verder gevorderd. Naast verrassende feiten werden totaal nieuwe inzichten gegeven die het succes verklaren van een bedrijf dat draaide als een goed geoliede machine. De geschiedenis weerhield enkel de naam van Philippe Wolfers omdat alleen hij op de voorgrond trad. Achter de schermen vervulden de vennoten echter een evenwaardige rol die juist toeliet dat Philippe zich artistiek volledig kon ontplooien. Het wetenschappelijke onderzoek dat meer dan tien jaar in beslag nam, kon de bewaarplaats van een groot aantal ongekende stukken achterhalen. Voor het Design Museum Gent was het dus de hoogste tijd om een nieuwe tentoonstelling aan het onderwerp te wijden. Vanzelfsprekend neemt het werk van Philippe Wolfers daar een centrale plaats in. Maar gezien het volledige raderwerk kon worden blootgelegd gaat de tentoonstelling voor de eerste maal niet alleen over Philippe, maar over de hele Wolfers dynastie die vanaf 1850 tot 1958 op internationaal gebied gold als een kwaliteitslabel.
VAN EENMANSZAAK TOT BELANGRIJK ZILVERATELIER
EEN ARTISTIEKE DUIZENDPOOT
COMME-BACK EN OPVOLGING
VOOR FIJNPROEVERS
INFO
Tentoonstelling
'De dynastie Wolfers, meesters in zilver'
Nog tot en met 9 april 2007
Design Museum Gent
Jan Breydelstraat 5
9000 Gent
Tel. 09 267 99 99
Het boek, geschreven door de samenstellers van de tentoonstelling Werner Adriaenssens en Raf Steel, verscheen bij uitgeverij Pandora onder de titel De Wolfers dynastie. Van art nouveau naar art deco. Het kost 49 euro en is te koop op de tentoonstelling en in de boekhandel.
AFBEELDINGEN:
(afbeeldingen zijn te bekijken in PDF-formaat)
- Philippe Wolfers, Salomé, 1926, ivoor.
- Philippe Wolfers en koningin Elisabeth in de Giocondazaal op de internationale tentoonstelling voor moderne decoratie in Parijs, 1925.
- Philippe Wolfers en Isidore de Rudder, koffieservies Maraudeur, zilver, 1885 - 1895, Design Museum, Gent.
- Philippe Wolfers, Plumes de Paon, 1898, goud, briljant, opaal en robijn, Privé-collectie.
- Philippe Wolfers, gedekte tafel in het Gioconda-ensemble.
- Het atelier van Philippe Wolfers met gipsmodel van Caresse du Cygne, 1896.
- Ch. Geets & Marcel Wolfers, Ondine, 1938, Konning Boudewijnstichting in het depot Atomium.