U bent hier

Natuurhistorisch Museum Boekenberg

Het museum is sedert 1963 ondergebracht in het 18de-eeuwse grottencomplex van het Boekenbergpark in Deurne. De onderaardse zalen en gangen herbergen een permanente tentoonstelling met als hoofdthema’s paleontologie, mineralogie, archeologie en prehistorie.

 

Een museum in een grottencomplex uit de 18de eeuw! Zo zijn er niet veel, om niet te zeggen geen twee. De plek is goed gekozen: hier daal je af in de geschiedenis van de aarde. Het begint in het pre-cambrium en je eindigt in de 16de eeuw, met de opgravingen van de Antwerpse patriciërswoning Den Draeck. Ook uit het Antwerpse zijn de fossielen van o.m. de mammoet, de wolharige neushoorn, walvissen enz., en de werktuigen, wapens en prille kunstuitingen van prehistorische mensen. Voor wie van kleuren en schittering houdt, zijn er de meer dan 300 mineralen en gesteenten.

 

Het museum omvat verschillende afdelingen, waarvan er twee zich zeer specifiek met de aardwetenschappen bezighouden: de paleontologie en de mineralogie. De afdeling paleontologie verzamelt fossielen van dieren en planten uit de verschillende geologische tijdvakken, vanaf het Cambrium (1 miljard jaar geleden) tot het Quartair (2,5 miljoen jaar geleden). Onder de fossielen die in Antwerpen en omgeving werden gevonden, ontdek je de overblijfselen van een mammoet, een wolharige neushoorn, walvissen, haaien, roggen, dolfijnen, etc. In de afdeling mineralogie kan je meer dan driehonderd mineralen en gesteenten bewonderen. Bijzonder aantrekkelijk zijn de fluorescerende mineralen.
 

 

 

 

 

Open: 
Tussen half mei en half oktober is het Natuurhistorisch Museum Boekenberg elke zondagmiddag geopend (14u00 tot 18u00, de kassa sluit om 17u30).
Gesloten: 
Van half oktober tot half mei en op feestdagen.
Prijs: 
1,00 €
Gratis: 
Kinderen tot 7 jaar, Leden van de Werkgroep Natuurhistorisch Museum Boekenberg vzw, Sponsors van het Natuurhistorisch Museum Boekenberg, Leden van Turninum vzw en Houders van een lerarenkaart.
Bezoek in groep buiten de gewone openingstijden van het museum is mogelijk mits afspraak vooraf en onder voorbehoud van de beschikbaarheid van een museummedewerker. Groepsbezoeken kosten € 20,00.
Tram: 
tram 4 en tram 9 (halte Cruyslei of Eksterlaar, Deurne)
Bus: 
bus 19 (halte Drakenhoflaan, Deurne), bus 20 (halte Boekenbergpark, Deurne), bus 31 (halte Unitaslaan, Deurne)
Natuurhistorisch Museum Boekenberg
2100 Deurne
Boekenbergpark
Vlaanderen
Antwerpen
+32 (0)3 449 27 49

Tentoonstellingen

GEEN TENTOONSTELLINGEN IN HET ARCHIEF