U bent hier

Museum van de Nationale Bank van België

 

Ontdek sedert 8 januari 2018 het hernieuwde museum op de nieuwe locatie: Warmoesberg 57, 1000 Brussel (nog steeds op een boogscheut van Brussel-Centraal). 

In de zalen van het Museum worden vier hoofdthema’s aangesneden: de geschiedenis van de betaalmiddelen en van de Nationale Bank, haar activiteiten en taken, de rol van het geld in de economie en, tot slot, geld als cultureel fenomeen.

In het museum zijn er drie parcours : op het gelijkvloers vindt u de rol en de taken van de centrale bank en de vele gedaantes van het geld. Op de eerste verdieping vindt u de geschiedenis van de betaalmiddelen.

Het museum van de Nationale Bank richt zich in de eerste plaats tot leerkrachten en leerlingen van het middelbaar onderwijs.

Wanneer werd geld ‘uitgevonden’? Hoe wordt een bankbiljet gemaakt? Wat doet een Nationale Bank? Wat is het bankbiljet met het grootste aantal nullen? Wat is het verband tussen ons woord ‘salaris’ en het Latijnse woord sal (‘zout’)? Hoe werken de financiële markten? Dit museum over het slijk der aarde, dat al dan niet gelukkig maakt, biedt een antwoord op al deze ‘monetaire’ vragen. Ingewikkelde kwesties worden er glashelder en in een originele, dynamische presentatie uit de doeken gedaan. Het museum is ondergebracht in de historische en prestigieuze gebouwen van de Nationale Bank van België. Van goudwaarde!

 

Op bankbiljetten staat een handtekening gedrukt. De eerste gouverneur van België ondertekende een paar jaar lang elk nieuw biljet… eigenhandig.

 

Archief Openbaar Kunstbezit Vlaanderen: 

 

Open: 
Open van maandag tot vrijdag van 9.00 tot 17.00 u.
Gesloten: 
1 januari, 30 maart, 2 april, 1 mei, 10 – 11 mei, 21 mei, 1 november en van 25 december tot 1 januari 2019
Prijs: 
gratis
Museum van de Nationale Bank van België
1000 Brussel
Warmoesberg
57
Brussel
Brussels Gewest
+32 (0)2 221 22 06
+32 (0)2 221 31 60

Tentoonstellingen

MOMENTEEL GEEN TENTOONSTELLINGEN