U bent hier

Industriemuseum - Over mensen en machines

Al gehoord van de Mule Jenny (of Spinning Mule) en Lieven Bauwens? En zag je al een katoenspinnerij of een letterzetterij aan de binnenkant? In het MIAT maak je de evolutie van de industriële samenleving (1750 tot nu) mee: de eerste Industriële Revolutie, de opkomst van de machine, de evolutie van de consumptie- en informatiemaatschappij, de evoluerende techniek, het dagelijks leven. Een belangrijk accent ligt op textiel, jarenlang zowat de belangrijkste nijverheid in Vlaanderen en Gent. Ook de rol van de vrouw en het thema ‘kinderarbeid’ in de industriële samenleving zijn in de vaste opstelling verwerkt. Het museum hecht veel belang aan het educatieve aspect: oud én jong vinden hier vast en zeker hun gading, bijvoorbeeld in de imposante machinegalerij.

Duik 250 jaar terug in de tijd. Vergeet alle technologische toepassingen, zoals gsm, computer en ipod. Ook van huishoudapparaten, zoals koelkast, wasmachine en strijkijzer is nog geen sprake. Je belandt in de achttiende eeuw en komt vervolgens in de periode van de eerste industriële revolutie met de opkomst van de machine. In geen tijd groeien kleinschalige, ambachtelijke werkplaatsen uit tot grote fabrieken. Voor de arbeiders en hun kinderen volgt een hard bestaan, met lange werkuren voor iedereen.

Met een verrassend veelzijdige collectie prikkelt het Industriemuseum de nieuwsgierigheid. Sprekende beelen, historische filmpjes, merkwaardige objecten en pakkende verhalen maken het industriële verleden terug springlevend; van een kolossale stoommachine, over oude reclame, tot het verhaal van een beluikbewoner.

 

Permanente tentoonstellingen:

  • Over mensen en machines 

In het Industriemuseum wekken grote en kleine verhalen de veelbewogen industriële geschiedenis – het fabrieksverleden van toen - weer helemaal tot leven. Twaalf getuigenissen van twaalf mannen en vrouwen, geboren tussen 1660 en 1965, nemen je mee in een universeel verhaal over mensen en machines en hoe die de wereld rondom ons veranderden. 

  • Textielafdeling. Van katoenplant tot afgewerkt product

In de expo zie je de evolutie van katoenplant tot afgewerkt textielproduct. De machines maken een enorm kabaal. Ontdek ook de vele eigenschappen van textielvezels, zoals vlas, katoen, zijde, mohair ... Naast natuurlijke grondstoffen is er hoogtechnologisch textiel, dat o.a. brandweermannen, chirurgen en poolreizigers de juiste kleding geeft. Hier beleef je de sfeer van een echte katoenspinnerij. 

  • Drukkerijafdeling (enkel op donderdag)

In 2019 ondergaat de drukkerijafdeling een make-over. De drukkerijafdeling  is daarom op alle dagen behalve op donderdag gesloten en dit tot maart 2019. Dan gaat de verdieping helemaal dicht voor de laatste werken. De drukkerij gaat terug open op 4 mei 2019.

 

Op de bovenste verdieping biedt het MIAT een prachtig en ongewoon uitzicht op het Gentse stadscentrum.

Bekijk de virtuele tentoonstelling: 'Katoenkabaal. Van katoenplant tot draad'.

 

Miat heeft grootste verzameling bakeliet van Vlaanderen

De weduwe van architect Romain ‘Ro’ Berteloot schenkt de bakelietcollectie van haar man aan het Miat. Met deze schenking van 378 voorwerpen heeft het Miat, dat al veel bakelieten voorwerpen bezit, de grootste bakelietcollectie in Vlaanderen. Leo Baekeland, de uitvinder van bakeliet, was een Gentenaar. (De Gentenaar dd 07/02/2015)

 

MIAT werd Industriemuseum met baseline ‘over mensen en machines’ met een gloednieuwe tentoonstelling en een hernieuwde opstelling van de vaste collectie.

Het MIAT bestaat 40 jaar en heeft grote plannen voor de toekomst. Om deze vernieuwing kracht bij te zetten veranderde het museum van naam en werd Industriemuseum. De baseline ‘over mensen en machines’ zette de naam kracht bij en maakte meteen duidelijk waarover het museum gaat: industrie, mensen en machines. Op 28 september 2018 opende het Industriemuseum haar deuren. 

MIAT - Museum over Industrie, Arbeid en Textiel werd voorheen Museum voor Industriële Archeologie en Textiel genoemd. Vanaf 28 september 2018 werd de nieuwe naam Industriemuseum met baseline  ‘over mensen en machines’.

 

Archief Openbaar Kunstbezit Vlaanderen:

 

 

 

.
Open: 
Maandag, dinsdag, donderdag en vrijdag: 09.00 - 17.00 uur. Weekends, feestdagen en schoolvakanties: 10:00 -18:00 uur
Gesloten: 
Woensdag (ook tijdens schoolvakanties en op feestdagen, behalve in de Gentse Feesten en kerstvakantie). Tijdens de kerstperiode is het museum gesloten op 24, 25 en 31 december en 1 januari.
Prijs: 
€6,00
individuele bezoekers
Korting: 
€4,50
groepen van minimum 15 personen, senioren 65+ ,Gentenaars (op vertoon van identiteitskaart), houders van een Lerarenkaart en Carte Prof, houders van een Uitpas - €2,00: jongeren van 19 jaar tot 26 jaar en groepsbezoeken in schoolverband (ouder dan 18 jaar) - €1,20: houders van een geldige UitPas Gent, Merelbeke of Destelbergen, met recht op korting voor mensen in armoede via steunpunt vakantieparticipatie, via fonds Vrijetijdsparticipatie
Gratis: 
jongeren < 19 jaar, vrienden van het Industriemuseum, Gentenaars: elke zondag van 10 tot 13 uur en tijdens de Gentse Feesten (op vertoon van identiteitskaart), houders van een CityCard, houders van een Museumpas, begeleiders van personen met een beperking, begeleiders van schoolgroepen of groepen van initiatieven voor kinderopvang, leden van ICOM en VMV, - pers (op vertoon van perskaart), houders van een gidsenkaart uitgereikt door Toerisme Vlaanderen
Combiticket: 
*CityCard Gent: Gent all-in voor 48 uur (€30) of 72 uur (€35): • Toegang tot het MIAT en de voornaamste musea, monumenten en attracties • Openbaar vervoer inbegrepen • Inclusief een handig gidsje dat je wegwijs maakt in Gent • Boottocht bij rederijen De Gentenaer en – Gent Watertoerist inbegrepen De CityCard Gent is verkrijgbaar in het MIAT en de andere deelnemende musea, het infokantoor van Toerisme Gent, de hotels, de verkooppunten van vervoersmaatschappij De Lijn, Fnac Gent en Uitbureau. Meer info op www.visitgent.be.
Trein: 
Gent-Dampoort en Gent Sint-Pieters Het MIAT ligt in het centrum van Gent, op wandelafstand van de Sint-Jacobskerk, Korenmarkt en Vrijdagsmarkt.
Tram: 
1 - 24 (halte: Korenmarkt) en 4 (halte: Sluizeken)
Bus: 
3, 5, 38, 39, 55, 58 (halte: Sint-Jacobs)
Industriemuseum
9000 Gent
Minnemeers
9
Vlaanderen
Oost-Vlaanderen
+32 (0)9 323 65 00

Tentoonstellingen

MOMENTEEL GEEN TENTOONSTELLINGEN