U bent hier

Art & Design Atomium Museum (ADAM)

Dit museumproject, opgestart door het Atomium toen bleek dat de collectie van Philippe Decelle beschikbaar was, vindt onderdak in Trade Mart. Het Art & Design Atomium Museum (ADAM) is opgevat als een uitbreiding van het Atomium en zijn afdeling Tentoonstellingen. Het gaat dus om een extra locatie voor het Atomium, het fantasme van de tiende bol als het ware.

 

Art & Design Atomium Museum (ADAM)

Na haar inhuldiging in 1958 en haar restauratie in 2006 is er nu een andere belangrijke datum in de geschiedenis van het Atomium : de inhuldiging in december 2015 van het Art & Design Atomium Museum (ADAM) op de Heizelvlakte, die belangrijke urbanistische en economische veranderingen zal ondergaan. Het ADAM bevindt zich vlakbij het meeste iconische gebouw van de Belgische en Europese hoofdstad.

De inrichting en scenografie van het ADAM werd toevertrouwd aan Lhoas & Lhoas Architectes en werd bedacht als museum voor design én kunst, en niet louter als museum van design stricto sensu. We zien hier inderdaad voorwerpen die we elke dag gebruiken maar waarvan we niet meer letten op de formele kwaliteiten, stoelen die niet langer aan hun basisfunctie herinneren, provocerende of ongewone kunstwerken, ook foto's die raken of verrassen en architectuur die bewierookt of lange tijd ondergewaardeerd werd en meer dan de moeite waard is om nu te herontdekken.

 

De privé-collectie, het Plasticarium, van Philippe Decelle

Deze collectie is uniek in de wereld en vormt de kern van de permanente tentoonstelling van het ADAM. Tientallen jaren lang verzamelde deze liefhebber kunststofmateriaal. De tentoonstelling bevat grote stukken, prototypes, bekende alledaagse consumptievoorwerpen en ook meesterwerken van beroemde kunstenaars. Om het huishoudelijke gebruik van plastic in al zijn gedaanten in een breder kader te plaatsen werden ook stukken ontleend aan internationale openbare collecties, galerieën en bij particuliere verzamelaars. De tentoonstelling is niet opgebouwd volgens een strak thematisch of chronologisch stramien. Er komen zeven thema's aan bod, waaraan een Period Room en een rariteitenkabinet worden toegevoegd. Twee tijdelijke tentoonstellingsruimtes zullen vanaf maart 2016 de ervaring van het publiek aanvullen en verbreden.

Het ADAM sluit nauw aan bij de filosofie van het Atomium zelf. Sinds de renovatie ervan in 2006 en de vijftigste verjaardag in 2008, is de programmatie van tentoonstellingen toegespitst op concepten van vooruitgang en moderniteit.

Een museum waar de roemrijke jaren van het plastic in de kijker staan, naast kunst en design van de 20ste en 21ste eeuw.

 

Permanente tentoonstelling aangevuld met tijdelijke tentoonstellingen

Het Plasticarium - Art & Design Atomium Museum (ADAM) beschikt  over 5000m2, waarvan ongeveer de helft wordt voorbehouden voor een permanente tentoonstelling van de collectie van Philippe Decelle. Dit buitengewone en in de wereld unieke geheel, dat werd samengesteld sinds de jaren 1980, bevat honderden voorwerpen in plastic, gaande van gebruiksvoorwerpen tot kunstwerken. Aangezien de ruimte niet de hele collectie kan herbergen, wordt een jaarlijkse wissel van stukken voorzien, waardoor elk bezoek een nieuwe ervaring wordt. De collectie wordt getoond in een scenografie met installaties (period room) en reeksen.

1000m2 worden gebruikt voor tijdelijke tentoonstellingen gewijd aan kunst en design van de 20ste eeuw en van vandaag. De nieuwe museumruimte maakt het mogelijk een deel van de programmatie die voorheen door het Atomium wordt voorgesteld verder te ontwikkelen. De tentoonstellingen rond modernistisch en hedendaags design (zoals de biënnale Intersections. Belgian Design) vinden nu plaats in de ruimten voor tijdelijke tentoonstellingen van de nieuwe locatie.

Het Atomium en het Plasticarium brengen tentoonstellingen die langer lopen. Het Plasticarium - Art & Design Atomium Museum is een uitbreiding van de afdeling atomiumexpo. De samenwerkingen met Brusselse evenementen en festivals zoals Art Brussels, Europalia en Design September worden nu nog versterkt en uitgebreid met samenwerkingen met MAD Brussels, de Koning Boudewijnstichting en Vitra Foundation.

De overblijvende oppervlakte wordt ingevuld door: ticketbalie, museumshop, cafetaria, ruimten voor vergaderingen, conferenties en projecties en voor opslag van stukken in afwachting van tentoonstelling.

 

Archief Openbaar Kunstbezit Vlaanderen:

 

 

Open: 
Elke dag
Gesloten: 
dinsdag
Prijs: 
€10
[permanente tentoonstelling + tijdelijke tentoonstelling], €6: ADAM [uitsluitend tijdelijke tentoonstelling], De tickets kunnen ook online aangekocht worden: www.adamuseum.be/tickets.
Korting: 
€8
senior [≥60 jaar], kind [6-11 jaar], ado [12-17 jaar], student [met kaart], docent [met kaart], €6: ADAM [uitsluitend tijdelijke tentoonstelling]
Gratis: 
kind [0-5 jaar]
Combiticket: 
€17: ADAM [permanente tentoonstelling + tijdelijke tentoonstelling] + ATOMIUM
Uren: 
10u en 18u
[sluiting van de kassa om 17u30]
Belgiëplein
Brussel (Laken)
Brussel
+32 [0]2 475 47 64

Tentoonstellingen

MOMENTEEL GEEN TENTOONSTELLINGEN